Hrvatski barjak
British Flag
 
 

Prezentacija časopisa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Prednosti projekta za Hrvatsku, popratni učinci i popratne aktivnosti

U kontekstu svjetskog, a ponajprije europskog tržišta, na koje smo upućeni, kroz tematske članke iz hrvatske povijesti, na multidisciplinaran način možemo promovirati Hrvatsku općenito. Kroz priloge koji se svojom tematikom osvrću na pojedine zemljopisne lokacije, gradove, utvrde, muzeje i arheološka nalazišta, ili ukazuju na lokacije podmorja koje skrivaju davno potonule lađe, možemo pridonijeti i turističkoj ponudi Republike Hrvatske!

Časopisom ćemo pomoći popularizaciji i pravilnom vrednovanju hrvatske povijesti, posebice one najnovije, i očuvanju od zaborava uspomena na Domovinski rat. Svaki zabilježeni iskaz sudionika događaja vrlo je važan. On bilježi uspomene i događaje čuvajući ih od zaborava koje protok vremena donosi, ostavljajući ih kao svjedočanstvo jednog vremena, pohranjeno za buduće generacije. Stoga sve one koji posjeduju vrijednu povijesnu građu, zanimljive informacije, te posebice fotografije, pozivamo neka nam pomognu i pridonesu našem projektu.

Časopisom želimo potaknuti i druge projekte, kao što su već započeti pionirski pokušaji izradbe maketa u Hrvatskoj, te svakako pokrenuti vid nakladništva koji se vezuje na tematiku časopisa. S vremenom ćemo neke teme i feljtone, u proširenom obliku, uobličiti u knjige. Udruga Signum laudis, odnosno redakcija istoimenog časopisa, sudjelovat će u organizaciji raznih promocija, izložbi i maketarskih natjecanja. Izložba maketa na temu Domovinskog rata "Oluja u minijaturi", jedan je od takvih projekata. Okupljamo vrlo kvalitetne suradnike i promoviramo neke nove autore, kako bismo im pružili priliku za stvaranje, a dugoročno i za zaradu.

Kroz časopis želimo potaknuti zanimanje za maketarskim hobijem u mlađoj populaciji, uz koji se veže proučavanje tehnike, povijesti i drugih društvenih i tehničkih znanosti, te potiče kreativno stvaralaštvo! Pri izradbi makete, odnosno diorame ili vinjete, potreban je maksimalan angažman na proučavanju najsitnijih detalja iz vremena i prostora koji obrađujemo. Stoga uz likovnu domišljatost, mnogo učimo i o običajima i jezicima nekih dalekih naroda, arhitekturi, meteorologiji, klimi, tlu i bilju nekog zemljopisnog područja, gospodarskim i političkim dosezima nekih zemalja i raznim drugim neobičnostima, te tehnici, tehnologiji, mehanici i fizici! Kroz animiranje i upućivanje mladih u sam hobi, moguća je i prevencija ovisnosti. Mladima treba pružiti priliku da vrijeme utroše na kreativan rad i proučavanje vlastite povijesti, što razvija i pozitivne i korisne domoljubne osjećaje, svakako potkrijepljene činjenicama i novim spoznajama. Projekt otvara i mogućnosti za šire spoznaje i pozitivna vrednovanja drugih naroda, te razvija želju za istraživanjem.

Diorama je prostorno ograničena i postoljem uokvirena reprodukcija statične povijesne scene, potkrijepljena istraživanjem svih elemenata nekog povijesnog događaja ili razdoblja. Svojom realnošću i autentičnošću do najsitnijeg detalja, likovnošću i kreativnom domišljatošću priče koju nam priča, stvara iluziju stvarnog scalemodelprostora i vremena, zamrznutu u svojevrsnoj umanjenoj filmskoj sceni. Uz bilo koje oružje koje želimo prikazati, priložena figurica daje određenu životnost i dočarava nam stvarnu veličinu oružja u odnosu na čovjeka.

 

Glavni i odgovorni urednik

Tihomir Bregar

 

 

 

 

 

 

 

Gore